יוכי ברנדס – "אדל" ו- "היהדות שלא הכרנו"

יוכי ברנדס לאתר

"אדל"

הסיפור הלא ייאמן על התינוק האסופי שחי בתחתית החברה במזרח אירופה של המאה ה-18 והצליח בבגרותו לחולל ביהדות את המהפכה המשמעותית ביותר של העת החדשה

מי באמת היה הבעל שם טוב?         

מה הסתירו מאיתנו אודותיו?

האם החסידות אכן שלו?

עד כמה תורתו בכלל רלבנטית לחיינו המודרנים במאה העשרים ואחת?

"אדל" הוא הרומן החשוב והנועז ביותר של יוכי ברנדס. לראשונה אנו מבינים כיצד התפתחה תורתו של הבעל שם טוב שלב אחר שלב, מתוך הנפילות ומתוך העליות שחווה בחייו, וכיצד יצר מהפכה של אינדיבידואליזם שהקדימה את זמנה, כאשר קבע כי הגאולה תגיע בשעה שבני האדם יתקרבו אל הנשמה של עצמם. יגאל שוורץ.

"היהדות שלא הכרנו":

האם תרבות עתיקה כשלנו יכולה להיות רלבנטית ומשמעותית כאן ועכשיו?

בהרצאה על ספרה החדש "היהדות של הכרנו" מתמודדת יוכי ברנדס עם תוקפי היהדות בימינו, שניצבים מולה בשתי חזיתות. מצד ימין: נציגי הממסד הדתי, שמאיימים עלינו שהעם היהודי יחדל להתקיים אם נעז לחדש את התרבות היהודית ולהתאים אותה לימינו. ומצד שמאל: ישראלים שרואים ביהדות דת פרימיטיבית שעבר זמנה ומאמינים שרק אם נתכחש לה נוכל להיות מדינה דמוקרטית ומתקדמת.

יוכי ברנדס חושפת שלל סוגיות עכשוויות שעמן התמודדו חכמי ישראל כבר לפני מאות ואלפי שנים. מסתבר שהנביאים, חכמי התלמוד, רבנים והוגי דעות יהודים בכל הדורות התמודדו בפתיחות מדהימה עם דילמות שנראות לנו מודרניות בתכלית: משפחות חד-מיניות, הפלות, המתת חסד, צריכת קנאביס, ציות לחוק ועקיפת סמכות.

ההרצאה מגלה לנו שהתרבות שלנו שונה מאוד משלל הסיסמאות שבהן מלעיטים אותנו, ושיוצרים רושם של עוינות לכל חידוש וחשיבה מקורית. מתברר שהיהדות הרבה יותר רב-גונית, צבעונית, תוססת, מעניינת, ובעיקר – משמעותית לחיינו כאן ועכשיו.

יוכי ברנדס, המוּכרת לנו היטב מספריה פוקחי העיניים, מלכים ג, שבע אימהות, הפרדס של עקיבא ואחרים, חיה את התנ"ך ואת ההיסטוריה היהודית כאילו היו מציאות תוססת בת זמננו. מצוידת בידע עצום בארון הספרים היהודי ובזכוכית מגדלת מלוטשת, היא לוקחת אותנו בהרצאתה למסע בלשי-תרבותי מרתק וחושפת בפנינו זוויות ראייה מפתיעות וכל כך רלבנטיות על התרבות שלנו.

"