"זוכרים את מרקש" – ישראלים ומרוקאים מספרים את סיפורה של יהדות מרקש

לראשונה בהיסטוריה של ישראל ומרוקו, התקיים בהצלחה קורס-סדנה בה השתתפו סטודנטים של ביה״ס לאמנויות הקול והמסך, יחד עם עמיתי התכנית למנהיגות והצטיינות MAHIR מאוניברסיטת UM6P בבן גריר הסמוכה למרקש, וכן מרצים ומנחים משני הצדדים. הרוח החיה מאחורי היוזמה הזאת הוא טאהא בלפראג׳, ראש ארגון קונקט המפעיל את תכניות ״מהיר״ להצטיינות ומנהיגות.

משתתפי הסדנה למדו, חקרו והפיקו סרטים 5 תיעודיים קצרים על יהדות מרקש ויחסי יהודים ומוסלמים במרקש. סרט נוסף תיעד את הפרויקט עצמו.

הלימודים המשותפים התקיימו באנגלית בזום בחודשים ינואר-פברואר 2021. ראש התכנית, פרופ׳ סמי שלום שטרית והמנטור הראשי פרופ׳ פיליפ בלאיש, הובילו את הסדנה יחד עם מרצות ומרצים בעיקר ממרוקו אך גם מארה״ב ומישראל, כמו פרופ׳ עומר בום שהיה המרצה הראשי, ד״ר סמיר לאיישי, הבמאי קאמל האשכר, פרופ׳ אמילי גוטריך, ארכיטקטית ויויאן כהן ועוד.

ההפקה, בשותפות קרן גשר, התקיימה במרוקו אליה נסעו חברי הסדנה הישראלים. התחקירים ואחריהם הצילומים נמשכו כשלושה שבועות במרקש ונסובו סביב חיי היהודים במרקש מאז ועד היום, כולל יחסיהם עם המוסלמים. המשתתפים התחלקו לשישה צוותים מעורבים. כל צוות צילם היבט אחר של החיים במלאח של מרקש (הרובע היהודי). צוות אחד צילם את סיפורם של בתי הכנסת במלאח, האחד עוד פתוח בעיקר לתיירים והשני סגור והאחרים הקטנים כבר לא קיימים. צוות שני צילם את סיפורו של בית העלמין היהודי העתיק, אשר סופר בעיקר על ידי השומר המוסלמי הותיק והקברן המוסלמי הזקן אשר מכיר את כל המצבות ודואג לשיפוצן ותחזוקתן. צוות שלישי צילם את סיפורם של בתי הספר היהודיים מיסודו של ארגון אליאנס. היום הם בתי ספר ציבוריים מרוקאים, אך סיפוריהם של היהודים, מורים ותלמידים, עוד מהדהדים בכיתות ובחצרות. צוות רביעי צילם את סיפורו של בית קורקוס אדיר המימדים המפורסם שבנתה משפחת קורקוס האמידה לפני יותר מ-200 שנה והעמידה לרשות הקהילה. גם שם הסיפור מסופר על ידי המשפחה המוסלמית המתגוררת בבית ושומרת עליו עשרות שנים. הצוות החמישי צילם את סיפורם של בעלי המלאכה המוסלמים אשר למדו מלאכות יהודיות מהיהודים אצלם עבדו בצעירותם, ואחרי לכתם של היהודים הם המשיכו ועודם מייצרים שופרות, חנוכיות שמן, תערובות תבלינים ועוד. כאמור, הצוות השישי צילם את כל הצוותים בעבודתם כולל ראיונות ושיחות.

עבודת הפוסט-פרודקשן (עריכה, מוזיקה, תרגומים) התקיימה בישראל אליה הגיעו המשתתפים המרוקאים בתחילת חודש יולי למשך כשבועיים. במשך שבוע ישבו בחדרי העריכה בצוותים משותפים סביב השעון, וכן טיילו קצת בארץ. את הביקור שלהם חתמנו בערב מיוחד בסינמטק שדרות בו הוקרנו קטעים מהסרטים וחברי הסדנה סיפרו על חוויית העבודה המשותפת כולל שיחה עם דוברי מרוקאית משדרות. הפרויקט נתמך על-ידי המשרד לשיתוף פעולה אזורי, קרן גשר ומשרדי התרבות והחוץ.

התוצר הסופי – קולאז׳ של חמישה סרטים שהוקרן בכאן 11 ויהיה זמין בקרוב לצפייה במאגר שלהם. כמו כן הסרט הופיע בפסטיבל קולנוע דרום והופיע בפסטיבל היהודי בברלין ויופיע בעוד פסטיבלים באירופה ובארה״ב.

אופי האירוע: הקרנת הסרט, סיפור הפרוייקט ודיון עם הקהל.

אורך הסרט (קולאז׳ של 5 סרטים תיעודיים קצרים): 84 דקות

את המפגש יעבירו סטודנט שלקח חלק בפרויקט בשיתוף פרופ' סמי שלום שטרית,ראש התכנית.