גיל ונטורה הוא פסיכולוג ,יועץ, ומעביר סדנאות בתחומי החשיבה היצירתית ובתחומי ההורות. לגיל טור קבוע במדור הורים באתר ynet
1} הרצאות בתחום ההורות
עקרונות הזהב של ההורות השפויה – ידע לשימוש עצמי
עזבו גימיקים ומתכונים. הורות טובה היא יותר עניין של מחשבה, לב ומעשי יומיום ופחות עניין של "תעשי ככה, אל תעשי ככה".
רגע לפני שרצים לאנשי המקצוע, בואו נעצור, נוציא דף ונעשה חושבים: מה הם בעצם המרכיבים של הורות טובה?אילו כללי מפתח צריכים לעמוד לי מול העיניים ברגעי לחץ וסערה משפחתיים,ובעיקר – איך אני מתרגם אותם להחלטות ומעשים של יומיום?.
בסופו של דבר, אני מאמין שהורות טובה היא משהו שמכינים בבית.
"זוגיות ,משפחה, וקריירה – דו קיום או דו קרב?"
שלושת מוקדי הזהות של ההורה השפוי, והאקרובטיקה שאנחנו מבצעים ביניהם. כיצד נוצרת ההתנגשות? אפשר בכלל למנוע אותה?
"הורים עצבניים , ילדים קריזיונרים " – גבולות חכמים בתוך הבית
מבט חצי משועשע וחצי רציני על מקורות התוקפנות ההורית והתוקפנות הילדית. מה מתחיל אותן? מה עוצר אותן? איך מורידים את המילה הבומבסטית "גבולות" לארץ?
"האינטליגנציה של הקטנים – האם באמת אפשר להקפיץ אותה?" – מהן באמת היכולות השכליות של הפעוט? עד כמה הגנטיקה והסביבה משחקות תפקיד? מה עומד מאחורי הכותרת הבומבסטית "אינטליגנציה רגשית"? ושאלת מיליון הדולר – האם באמת אפשר להגביר אינטליגנציה?
מחברות, רייטינג ובדידות: עשר המכות של ההורות המודרנית
מטירוף ההישגיות ועד קריסת הזוגיות, הורים של ארץ הקודש עומדים במאבק סמוי ויומיומי מול שלל מפלצות. אני מזמין אתכם לטיול מאורגן, חציו מחויך וחציו רציני, ובמהלכו נכיר את האויב, נאגף אותו מימין וננסה להבין איך מנצחים.
שאלת פרובוקציה: מתי ואיפה בעידן המודרני אפשרו להורים למסור את ילדיהם הסרבנים בחזרה למדינה?
"משחק הוא אף פעם לא רק משחק"
על משחקי הילדים כאוניברסיטת החיים החשובה ביותר, המשחק כמקפצה של דימוי עצמי ומיומנויות שכליות, ועל הזלזול המערבי- מודרני במשחק.
"איך באמת מכינים אותם לקריירה בעריסה?" –
האם אי פעם תהיתם היכן באמת מתחיל המסלול המקצועי של מהנדסת פיתוח מבריקה או בעל עסק מצליח. רמז – זה לא קשור בגרוש לשיעורי אנגלית מגיל אפס…
"בסבך ההורמונים" – סערת גיל ההתבגרות
כיצד צולחים את גיל ההתבגרות בלי לפנות לתחנת המשטרה הקרובה?
מסע קצר וחצי מחויך לתוך הנפש המתהפכת של המתבגר והעולם הווירטואלי המתהפך של ימינו. טיפ פותח: "את הפייסבוק מנצחים עוד לפני שהדלקנו את המחשב".
"להיות הורים ולהישאר בחיים"
הנה אנחנו, הורים של שנות האלפיים: זרקו אותנו על אי בודד בלי תמיכה, הטילו עלינו אינסוף משימות, ועכשיו אנחנו צריכים להצליח בכל העונות של ההישרדות. זה לא ריאליטי. אלו החיים שלנו.
אני אנסה להעניק לכם את העקרונות השפויים, היומיומיים, הגדולים והקטנים,
שיסייעו לכם – רגע לפני החופש – לעבור את המסע הזה אופטימיים וקלים יותר.
טיפ לפתיחה: כמו כל מנהל, התפקיד הכי משתלם של הורה הוא לחשוב
"ילדי שנות האלפיים -תוקפניים יותר, אינטליגנטים פחות?"
(כמה תובנות על שליטה ברגש, גבולות חכמים בתוך הבית והאצת האינטליגנציה)
תקציר: חשוב לנו שהילד שלנו יהיה חכם. היינו רוצים שהוא ידע לשלוט ברגשותיו ככל שהוא צומח. בתוך חברת צריכה תזזיתית, שלא משאירה רגע לנשום ודקה להתפתח, נציג את העקרונות ומהלכים שיכולים לסייע לנו להשיג שתי מטרות נעלות – ילדים שיודעים לחשוב בצורה יעילה מחד, ויכולים לבטא רגש מבלי להיסחף בו מאידך
עולים על המגרש החברתי: הדרמה של ביה"ס היסודי
החבר הנאמן, ההשוואות החברתיות, הסטריאוטיפים המיניים , ההקנטות בין בנים לבנות, ומעמד המקובלים – כולם המצאות של גילאי 6-11. מה קורה שם ואיך מנווטים את הספינה לכיוון היעד הכל כך נחשק – ילד מאושר?
"כשהגוזל שלי הופך ליצור מיני…"
(מסע בארץ האינטימיות ,מרגע הצעת החברות הראשונה ועד אמצעי המניעה)
כולנו יודעים שהיום הזה יגיע. כולנו מקוים לדחות אותו…
ההתפתחות המינית של המלאכים הקטנים הולכת ומקדימה בדורות האחרונים, והגיע הזמן לשים את הטישיו בצד ולעשות סדר: איך בנים ובנות מסתדרים בנפרד, ואיך הם מתחברים יחד? איך מתפתחים תפקידי המין והנטייה המינית? איך האינטרנט, הפייסבוק ותרבות הצריכה הלהיטו את כל העסק? והעיקר – איך אני , כהורה ישראלי מתמודד עם זה מבלי לפנות לתחנת המשטרה הקרובה?
הרצאות בנושאי חשיבה פסיכולוגית ויצירתיות:
א]"לחשוב כמו פסיכולוג" – מהתיאוריה אל השטח
מה אומר לכם? יש יותר מדי דמיון בין הכלים המקצועיים –רגשיים שמשמשים אותי בעבודה, ובין עקרונות הפעולה של עובד, מנהלת, מהנדס, מעצבת,הורה ואיש מכירות. זה לא יכול להיות מקרי.
מהם הפריטים העיקריים בארגז הכלים של הפסיכולוג, וכיצד אנשים יכולות לנצל אותם מעבר לשליטה האינטואיטיבית קדמונית בהם? אני יודע שיש. ראיתי את זה עובד. ראיתי את אשתי עושה זאת במיומנות מעוררת קנאה (לא, היא ממש לא פסיכולוגית), ועז חפצי להעביר את המיומנות הזו הלאה.
ב] חשיבה יצירתית בחיי היומיום – כשהחדש פוגש את המעשי
היכולת להפעיל בצורה אחרת את קופסת המוח שלנו היא יתרון תחרותי ענק ומקור הנאה מדהים .יצירתיות אינה בליל קשקושים פרוע. יש לה חוקיות. יש לה כללים. ולי יש דרכים לעזור לכם לרתום אותה לצרכיכם. הביטו סביבכם – אינכם רואים מציאות. אתם רק רואים אפשרות אחת מתוך נהר אדיר של אפשרויות., בואו ונפתח את הארסנל הבסיסי של האדם היצירתי – היכולת להביט במקום שבו איש עוד לא הביט לפניך, והיכולת לבצע שימוש חדש בחומרי יומיום שחוקים.
ג] אינטליגנציה רגשית – אמת או מיתוס? פרקטי או פלספני?
יש לי תחושה שכשאנשים נתקלים בביטוי "אינטליגנציה רגשית" הם שומעים בעיקר את סופו – "רגשית". עולות להם אסוציאציות של אנשים רגישים, חמים, מלאי אמפתיה ועמוסי אהבת אדם.
אינטליגנציה רגשית היא בראש ובראשונה יכולת שכלית.
מעבר לכך, אינטליגנציה רגשית היא יכולת שעוזרת לנו לפתור בעיות מסוימות. יותר משהיא קשורה להיותך אדם נחמד או מגעיל, היא קשורה לכישרונך לזהות את הרגשות הרלבנטיים, את הסיבות להיווצרותם, ובעיקר למיומנות המופלאה של לקחת רגשות מסוימים – שלך או של האחר – ולהפוך אותם לרגשות אחרים. בשורה התחתונה – אפשר לפתח את המיומנות הזו.
ד] "כשהשיחה לוקחת למקום אחר" – שימוש פסיכולוגי יישומי באינטראקציות מילוליות
היכולת להשתמש בשיחה על מנת להבין את אישיותו ומניעיו של האחר היא נשק רב עוצמה, והשימושים בכלי זה הינם בלתי מוגבלים למעשה.
יכולת זו נחשבה בד"כ לנחלתם הבלעדית של הפסיכולוגים ושאר העוסקים במדעי הנפש. אלו כיסו אותה בחומות שמורות היטב של מונחים מקצועיים (השלכה, יחסי אובייקט, התניה אינסטרומנטלית, האצה חברתית ועוד ועוד), כאשר למעשה מדובר באוסף של עקרונות פשוטים, שגם היישום שלהם יכול להיות…פשוט.
ה] איך לא חשבתי על זה קודם?" – חשיבה יצירתית במניעת בעיות
תקציר: לא מעט תקלות בתהליך העבודה שלנו הן פשוט תוצאה של תקיעות מחשבתית. היכולת להפנות את המבט לאזורים שלא עלו בדעתך, הניסיון לטלטל הנחות עבודה שאף פעם לא חשבת לערער עליהן, היכולת לבצע שימוש חדש בחומרי מציאות מוכרים – כל אלה הם תחומי יישום מרתקים של החשיבה היצירתית השיטתית. זה מקורי, מעניין אבל בעיקר – משתלם.