על סינפסות וחיבוקים: הַשְפָּעות הסביבה על המוח בגיל הרך
מה יש בה, בתקופת הינקוּת, המטביע בנו חותם לכל חיינו? מה הם המנגנונים הייחודיים הפועלים במוח בתקופה זו, וכיצד משפיעה עליהם הסביבה שלתוכה אנחנו נולדים?
בהרצאה זו נתאר תהליכים מורכבים בשפה פשוטה. נעסוק בהשפעה של הגירויים הסביבתיים על המוח, ובאופן שבו עיצוב המוח בגיל הינקוּת מכתיב את התנהגותנו ואישיותנו כאנשים בוגרים.
המוח והנפש: האמנם המהפכה המדעית הבאה?
בעיית גוף-נפש. הבעיה הפסיכו-פיסית. בעיית חומר-רוח. כל אלו הם שמות שונים שניתנו לאורך השנים לאחת השאלות הבסיסיות המטרידות את האדם: האם לנפש יש קיום נפרד מהגוף, או שמא היא אינה אלא תוצר של התהליכים החשמליים והכימיים במוח? אנשי דת, אנשי רוח ואנשי מדע נדרשו לשאלה זו רבות לאורך ההיסטוריה האנושית, ופיתחו תורות ותיאוריות רבות המנסות להשיב עליה.
בהרצאה זו נעסוק בשאלת הגוף-נפש מן ההיבט המדעי, על רקע הידע שלנו את המנגנונים במוח.
האם פתרון שאלה זו יהיה המהפכה המדעית הבאה? שאלה זו תהיה במרכז ההרצאה.
סדרת הרצאות – חידת המוח
סדרה זו בת 4-5 הרצאות, מיועדת לקהל הרחב ושוחר הדעת, המעוניין לא רק לדעת ולהבין כיצד המוח בנוי ופועל, אלא גם כיצד יכולים ידע זה והבנה זו להשפיע על חייו.
התחומים השונים בהם נעסוק מומחשים על-ידי שיקופיות וסרטים ומוצגים בשפה פשוטה, השווה לכל נפש. הכוונה אינה להכשיר חוקרי מוח, אלא להציג לקהל את העקרונות החשובים של מבנה ומנגנון פעולת המוח כפי שהתגלו בשנים האחרונות, וכן כמה מן השאלות העמוקות העולות מחקר המוח, כמו; כיצד אנו חשים את העולם? מהו חלקן של הגנטיקה ושל הסביבה (החינוך) על אישיותנו? והשאלה המהותית מכולן, והיא ייחודית למוח–"בעיית גוף-נפש". האם הגוף והנפש חד הם, או שמא הם שתי ישויות שונות? מה אומר המדע על שאלה זו? מה המשמעות של שאלה זו לחיינו?
את הסדרה נחלק לארבעה פרקים:
פרק 1: המסע לגילוי מבנה המוח
בפרק זה נכיר את המבנה הבסיסי של מערכת העצבים והמוח, ונצא לסיור לגילוי מרכָּזֵי המוח השונים האחראיים לפעולות הרבות אותן מבצע המוח.
פרק 2: המסע לגילוי מנגנוני המוח
מי הן יחידות המבנה הבסיסיות של המוח? נסקור את מבנה הנוירונים (תאי העָצָב) ואת הקשרים ביניהם (הסינָפְּסוֹת). אנו נראה כיצד נוצרת התנהגות מורכֶּבֶת על-ידי הרשתות העצביות, וכיצד אנו חשים את העולם בעזרת אברי החוש, והמוח הקולט את האותות מהם.
פרק 3: המוח הלומד: (Nature Vs. Nurture) גנטיקה מול סביבה:
חלק גדול מהקשרים במוח הם קשרים פלסטיים (גמישים), הניתנים לעיצוב על-ידי הסביבה. הסביבה והחינוך הם האמן הרושם על דף ומעצב אותו. כך נבין מהו זיכרון, ובעיקר נראה את ההשפעות העמוקות, לטובה ולרעה, שיש לחינוך בגיל הרך על עיצוב אישיותו של אדם. חקר המוח יכול להדגים באופן מרשים כיצד השפעות אלה מתרחשות.
פרק 4: חידת המוח
שלא כמו איברים אחרים, המוח מציג בפנינו חידה – חידת הגוף והנפש. האם חד הם? האם הם שתי מהויות נפרדות? אם הן נפרדות, האם הנפש יכולה להתנתק מהגוף? כך או כך, מתרבים הסימנים שחידת המוח תהיה המוקד של המהפכה המדעית הבאה.
אך מהי מהפכה מדעית? כיצד היא מתעוררת? כיצד היא נבדקת?כיצד היא מתקבלת בקרב הקהל המקצועי? בקרב הקהל הרחב?
אכן, שאלות מסקרנות בהן ניגע, ובצניעות, בפגישה האחרונה.