מסע ביוגרפי ומוסיקלי בעקבות משוררים ובשילוב שיריהם המולחנים. מתוך סיפור החיים ניגע במילים וננסה להבין את תהפוכות הנפש שכתבה אותן. בתוך כך תעלה תחושת הכרות אישית, אפילו אינטימית, עם המשורר או המשוררת עליהם נסוב המפגש.
עוד שירי אהבה
מפגש ספרותי מוסיקלי על שירי אהבה, מהיפים והנוגעים שהספרות העברית ידעה. נתחיל בח"נ ביאליק, המאהב המשתוקק ("היא יושבה לחלון"); נמשיך עם לאה גולדברג, הכמהה לשלמות בלתי אפשרית ("ולא היה בינינו אלא זוהר"), נדלג אל נתן יונתן, ששירי האהבה המולחנים שלו מצויים בקביעות בראש המדרג האישי שלי ("כמו בלדה", "רומנסה"); והכי הכי — מאיר אריאל, המלהיט יצרים עם "ערב כחול עמוק" המהפנט שלו. אשוחח על השירים, אקרין את מילותיהם, אשמיע אותם ונשיר ביחד, ככל שתרצו..
לאה גולדברג – בסליחה ובחסד
לאה גולדברג -משוררת גדולה שאורה ורישומה התרבותי רק הולך וגדל. היא כתבה שירה, פרוזה, מחזות, ספרי ילדים, בקורת ספרות… היא תרגמה, הרצתה באוניברסיטה.. היא הייתה תופעת תרבות יוצאת דופן. העושר הפורה הזה נכתב במהלך פרשת חיים סוערת במיוחד: מחלת הנפש של האב, היחסים הסמביוטיים עם האם, החסך באהבה – אותו לא הצליחה למלא, ואולי לא רצתה. אתייחס לאלו, המשתקפים בשירים, ולעניינים נוספים: כיצד התמודדה עם תקרת הזכוכית המגדרית של האקדמיה וכיצד היטיבה לכתוב ללבם של ילדים. ההרצאה תשובץ במיטב משיריה המולחנים.
היה או לא היה – שירי אלכסנדר פן
סיפור חייו האגדתי של המשורר יפה התואר שכבש את לבן ואת יצוען של היפות בנשים; אדם שחיבר שירי מולדת לאומיים עד שפנה חזק שמאלה וחבר לקומוניסטים; ובעיקר, סיפורו של ילד אבוד שחיפש כל ימיו את אמו האבודה. ההרצאה תישזר במיטב שירי פן: היה או לא היה, אדמה אדמתי, שיר השיכור, וידוי ועוד
ומלחיה נרדמו כולם
הרצאה מלווה מצגת עליה יוקרנו השירים, שזורת השמעות ושירה משותפת, אם תרצו.
אשוחח על שירי הערש שידענו. חלקם שמענו מהורינו, לפני השינה; חלקם שרנו בנערותנו, בערבים ההם, ליד המדורה; חלקם המשכנו לשיר לילדינו.
בין השאר, אנסה להבין כיצד אפשר להירדם ולא להתייאש כשהתן מיילל והגורן בוערת ("שכב בני"); וכובד הקביעה "אין חריש עמוק בלי נשק" ("שיר ערש נגבי");אבל גם אתן את הדעת אל הרכות והחמלה – עייפותה של הבובה זהבה וההבטחה שמחר, אחרי שהגשם ישיר ליקינטון, שמחה גדולה מאוד תהיה בגן.
אהוד מנור – אין לי ארץ אחרת
אהוד מנור – הפזמונאי הפורה ביותר בזמר העברי, ששיריו מהווים את פס הקול המשותף של חיינו. יוצר ששיריו ניסחו תקוות ושברונות לב. האיש שכולנו מכירים במובן מסוים את עולמו האישי, ילדותו בבנימינה, ילדיו ואחיו הצעיר יהודה.
במפגש נספר אודותיו, נצביע אודות ייחודה של כתיבתו ונשיר בלב מלא משיריו היפים.
דליה רביקוביץ' – אהבה אמיתית
מפגש ספרותי מוסיקלי אודות דליה רביקוביץ' – משוררת נערצת, סופרת ומתרגמת.
יסופר על חייה ועל יצירתה: משירי הפגיעות האישיים אל השירה הפוליטית.
במפגש יושמעו קטעי קריינות בקולה ומבחר משיריה המולחנים: שובי לביתך, בסיירת שקד, חמדה, ועוד.
דוד אבידן – הרחובות ממריאים לאט
דוד אבידן – אמן רב תחומי, פסל, קולנוען, מחזאי ובעיקר – משורר ענק, מופלא, בעל נגיעה דקה ושפה ייחודית. כפרסונה ציבורית הוא עדיין מחזיק בתואר "הילד הרע" של הספרות העברית, שובר הכלים האולטימטיבי, יצרן הסנסציות.
במפגש יסופר על האיש ושירתו, נקרא משיריו ונאזין ללחניהם.
מדוע המהפכה שאבידן הוביל הייתה כה משמעותית? מה הייחוד של שירתו? במה היא הרחיבה את תחומיה של הספרות העברית.
נתן אלתרמן – עוד חוזר הניגון
נתן אלתרמן – משורר ענק ששיריו ניצבים במרכז סדר יומה של התרבות העברית למעלה משבעים שנה. מיהו היוצר הזה? כיצד קרה שהילד המסוגר והמגמגם הפך למשורר כה קולח וכה צבעוני? כיצד קורה שהשירה שלו גם חידתית וגם מובנת? גם פרטית וגם כלל אנושית? מהו סוד הקסם המסתורי של שירתו?
המפגש יישזר במבחר משיריו היפים וביניהם: עוד חוזר הניגון, ניגון עתיק, זמר מפוחית, אליפלט, תוצרת הארץ, שיר העמק, ערב עירוני ועוד.
נגיעה אחת רכה – אהבים בשירה העברית
כְּשׁוֹשַׁנָּה בֵּין הַחוֹחִים, כֵּן רַעְיָתִי בֵּין הַבָּנוֹת. כְּתַפּוּחַ בַּעֲצֵי הַיַּעַר, כֵּן דּוֹדִי בֵּין הַבָּנִים; בְּצִלּוֹ חִמַּדְתִּי וְיָשַׁבְתִּי, וּפִרְיוֹ מָתוֹק לְחִכִּי. הֱבִיאַנִי אֶל-בֵּית הַיָּיִן, וְדִגְלוֹ עָלַי אַהֲבָה. סַמְּכוּנִי, בָּאֲשִׁישׁוֹת–רַפְּדוּנִי, בַּתַּפּוּחִים: כִּי-חוֹלַת אַהֲבָה, אָנִי. (שה"ש, ב', 2-5)
ים של מילים נכתב על אהבה, על עוצמתה, כאביה ושברונה. כיצד בתרבות העברית שרים על אהבה? מה הייתה ההשפעה של שירת האהבה האולטימטיבית של שיר השירים? כיצד גבר שר אהבה? וכיצד אישה? על מה מותר לדבר? וכיצד הדבר השתנה לאורך התקופות?
המפגש שזור ממבחר יפהפה של שירי אהבה ומהסיפורים שמאחורי הקלעים: "הכניסיני", "את אינך יודעת", "התשמע קולי", "ים של דמעות", "עטור מצחך" ועוד.
הוי, ארצי מולדתי – שירי אהבת הארץ
צִיּוֹן תַּמָּתִי, צִיּוֹן חֶמְדָתִי
לָךְ נַפְשִׁי מֵרָחוֹק הוֹמִיָּה
תִּשְׁכַּח יְמִינִי אִם אֶשְׁכָּחֵךְ, יָפָתִי
עַד תֶּאְטַר בּוֹר קִבְרִי עָלַי פִּיהָ.
כך שר, מנחם מנדל דוליצקי, לארץ שלנו, למחוז החפץ הלאומי. שירה זו, שיריעתה רחבה כים, היא נושא המפגש הספרותי. הדיון בוחן את האופן שבו שרו לארץ ואת המניעים לכך. המפגש שזור מאסופת שירי אהבה לארץ, אשר הסיפורים מאחוריהם מעניינים במיוחד והמנגינה שלהם מציתה געגועים: "אל הציפור", "ערב מול גלעד", "שיעור מולדת", "השיר המטורף על הארץ" ועוד.
יעקב אורלנד – מיהו המיילל ברוח?
מהו צער השתיקה שאורלנד שר עליה בשירו "אני נושא עמי"? וכיצד השתיקה הזאת מתיישבת עם ההתעקשות לשיר גם אם ראשנו שח? ועם האופטימיות של "סובבוני להט אש בוערת" ? ומיהו המיילל ברוח?
חיים נחמן ביאליק – הכניסיני תחת כנפך
הוא היה המלך. הראשון. המשורר הלאומי הנערץ. כיצד התא המשפחתי עיצב אותו? באילו נסיבות עלה על במת התרבות העברית? מדוע תגובתו לפרעות קישינוב הפכה אותו לשופר העם היהודי? ובמקביל, נספר על חייו הפרטיים של אדם מיוסר, מתוסכל, שלא חדל לשחר אחר האהבה.
שאול טשרניחובסקי – מכל פרחי מור בגן
משורר פורה, רופא ילדים מפורסם, גבר שרמנטי… שכתב שירת טבע חושנית ולאומית; שהזדהה עם דמותו הטראגית של שאול המלך; שתרגם לעברית את מיטב אוצרות המערב; ובמיוחד, משורר שכתב שירי תאווה וכמיהה אל האהובה.
זלדה ויונה וולך – משוררת הברוש ומשוררת הלהבה
על המפגש המדהים בין שני עולמות: בין זלדה שניאורסון, אשה חרדית מירושלים, בת דודתו של הרבי מלובאביץ', לבין יונה וולך- משוררת פרועה וחסרת גבולות מתל-אביב.
תרצה אתר – בגלל הלילה
סיפור חייה ושיריה של הנסיכה התל אביבית, בתם של נתן אלתרמן ורחל מרכוס, המוכשרת, היפהפיה, ששירתה ונפשה תעתעו בין הומור נפלא לבין עצב ללא סוף.
רחל – לך ועליך
סיפור חייה שיריה ואהבותיה של רחל: עלייתה החלוצית של רחל במסגרת מהפכת העלייה השנייה, העבודה בחצר כינרת וההתמזגות עם נופה, עד ש"יד הענקים" של מלחמת העולם הראשונה הסיטה את אורחותיה ושמה לאל את תקוותיה.