אבישי מתיה בסדרת הרצאות

"הישראלים החדשים"

סיפורן של שלוש דמויות פורצות דרך בפופ הישראלי בסבנטיז: שלמה ארצי, מתי כספי,  צביקה פיק

על הסדרה:

שלושה מהיוצרים העילאיים של הפופ-רוק הישראלי (שלושתם ילידי אוקטובר-נובמבר 1949) מייצגים נאמנה את השינויים והתהפוכות שעברה החברה הישראלית בשנות ה-60 וה-70 –מה"אנחנו" אל ה"אני". מאימי השואה אל הגבריות הבוטחת. מחברת הילדים בקיבוץ אל פיתויי העיר הגדולה. ומהילדות מול הפסנתר בפולין אל בימות הרוקנרול הסוערות.

שלמה ארצי – דור שני לשואה ויצירת הישראלי החדש

בנם של חבר מחתרת וניצולת שואה מצפון תל אביב עיצב את עצמו כישראלי האולטימטיבי, שביר וחזק, פגיע ומושך, קרבי ומהורהר, והמציא את עצמו מחדש גם כשהקריירה שלו איימה לקרוס

מתי כספי – הקיבוצניק המופנם הפך לוירטואוז מוסיקלי

הילד הביישן, העצלן והחולמני מקיבוץ חניתה הפך לוירטואוז בנגינה, בהלחנה, בביצוע ובהפקה מוסיקלית, שיריו הקסומים שוטפים את הרדיו, אך חייו האישיים לא נותנים לו מנוח גם אחרי גיל 70

צביקה פיק – הפסנתרן מפולניה שהיה לנסיך הגלאם

הנריק, הילד שניגן פסנתר בפולין, הפך לצביקה, כוכב פופ כריזמטי ומוחצן, שפילס את דרכו מלהקות המחתרת, המחזמר שיער ומצעדי הפזמונים אל יצירות משוררים ליריות ולב הקונסנזוס הישראלי.

"המחתרת הישראלית"

סיפורן של ארבע דמויות פורצות דרך באמנות הכתיבה: חנוך לוין, יונה וולך,  דוד אבידן,  מאיר אריאל

על הסדרה:

הם טלטלו את החברה. רעננו את השפה. חבטו בממסד. והתקבלו בסופו שלדבר לתוכו בחיבוק חם. הם, ללא ספק, גאוני הדור. ארבעה קולות ייחודיים. נועזים. פוליטיים. שהפיקו את היצירות החשובות ביותר במחזאות, בשירה ובמוסיקה העברית במחצית השנייה של המאה ה-20.

 חנוך לוין – מיהו באמת גדול המחזאים בדורנו?

אביו נפטר לנגד עיניו והנער הדתי העני הפך למבוגר חילוני מבריק וחד כתער, שמחזותיו האירוניים חושפים את המכוער והכאוב בנפש האנושית וחותרים תחת יסודות החברה, המשפחה והאהבה.

יונה וולך – הנערה האבודה שוברת המוסכמות

היתומה מכפר אונו שגדלה בקולנוע השכונתי הפכה למשוררת נועזת, תאוותנית, חדת לשון, שבעטה בכל מה שקדוש, גברים נפלו לרגליה, אך היא רק השתמשה בהם ככלי לכתיבה סוחפת חושים.

דוד אבידן – מפרק ומחדש השפה העברית

הילד האסתמטי עזב את הקומוניזם והיה למולטי טאלנט כריזמטי, משורר, מחזאי, סופר, מתרגם, קולנוען ועתידן, שחקר את המין הנשי, את הטכנולוגיה, את הסמים, והמציא את שפת השירה מחדש.

מאיר אריאל – סודות ותשוקות בתנועה הקיבוצית

הקיבוצניק הצנחן ממשמרות, שלא ידע באמת לשיר או לנגן, למד קולנוע וחיבר תסריטים בצורת שירים, שהרימו מסך ופתחו צוהר לבגידות, לתשוקות, לתככים ולפוליטיקה בתנועה הקיבוצית.

"אל תקרא לי מותק"

סיפורן של ארבע דמויות פורצות דרך במוסיקה הישראלית בסבנטיז ובאייטיז: יהודית רביץ, נורית גלרון,  קורין אלאל, ריקי גל

 על הסדרה:

ארבע מהכוכבות הבולטות בפופ-רוק הישראלי בשנות ה-70 וה-80 היו נשים צעירות, מוכשרות ונחושות, שפרצו אל מרכז הבמה וזכו באהבת הקהל עם שרשרת להיטים עוצמתיים, חשופים, ישירים, חושניים וגם פוליטיים.ליודית, לנורית, לקורין ולריקי היה לא רק כישרון מוסיקלי מוכח אלא גם סיפור אישי מעורר השראה ומאבק ללא פשרות בסטיגמות חברתיות בעולם גברי, שהסתיים בניצחון מהדהד, במכירות, בהופעות ובהשמעות.

 יהודית רביץ תלמידת התיכון המקצועי היתה לזמרת המושמעת בארץ

בבית הספר בבאר שבע למדה הנערה המתולתלת גזירה ותפירה, אבל מהרגע שאחזה בגיטרה ופתחה את פיה,טסה על גבי להיטי ענק והפכה לאחת הזמרות והיוצרות החשובות והאהובות שלנו.

נורית גלרון – מלכת שירי הדיכאון הפכה לכוכבת מצעדים

בהופעות אינטימיות עם גיטרה בקיבוצים ובמועדונים, נולדה זמרת מחוננת ושחקנית מוכשרת, שניתרה בקלילות מג'אז מתוחכם ולילי לפופ מלודי וקצבי, וממלאתעד היום אולמות בהופעותיה.

קורין אלאל – העולה החדשה מתוניס התפתחה לרוקרית עוצמתית

מי היה מאמין שזמרת הליווי שעשתה קולות רקע לאריק איינשטיין ולצביקה פיק, תקרע את היכלי הרוק בתל אביב עם מסרים פמיניסטיים בוטים, תצא מהארון ותחזור לשורשיה הצפון אפריקאיים.

ריקי גל – הילדה החרדית הענייה צמחה לדיווה כריזמטית

שכונת מאה שערים, מוסד, אונס, מנזר, קיבוץ, משפחה מפורקת. תחנות ראשונות בביוגרפיה המטלטלת של זמרת ענקית ושחקנית כריזמטית, שבנתה את עצמה מאפס והפכה לדיווה שובת לב.

אבישי מתיה סוקר את דרכו האמנותית של כל אחד מהם, מפרק לגורמים את יצירותיהם, מתעד את המרחב החברתי-פוליטי שבו פעלו, וחושף סיפורים אישיים וקטעי וידאו ואודיו נדירים של היוצרים.

על המרצה:

אבישי מתיה הוא מהשמות הידועים והמוערכים בתעשיית המוסיקה – יזם, מפיק, עורך, מבקר, מגיש תוכניות ועורך מוסיקלי. לשעבר עורך המגזין "7 לילות", עורך מוסיקה בכיר בגל"צ וברדיו ירושלים, מראיין אמנים ל"מעריב" ומבקר מוסיקה ("ידיעות", "העיר", "גלובס" ועוד).  עורך ומגיש סדרת תוכניות תרבות עבור שידורי קשת, עורך ערב אמ"י לזכרו של דודו דותן ועורך המוסיקה ל"שירים בכיכר" ולמופע לזכר מאיר אריאל.  יוזם, עורך ומנחה את סדרת אירועי שישי רוק (תמונע), ערב יום הזיכרון האלטרנטיבי (תמונע, בארבי וצוותא) ומצעד הפזמונים האלטרנטיבי בשיתוף וואלה! (בארבי). בין המשתתפים באירועים: אהוד בנאי, ברי סחרוף, נינט טייב, דייויד ברוזה, מוש בן ארי, מרסדס בנד, שלומי שבן, שלמה בר ועוד. כיום, מאמן אמנים להזנקת הקריירה.